2014. április 25., péntek

Craft

Vége az idei Craft-nak, a Prezi által szervezett software craftmanship konferenciának. Rengeteg nagyon érdekes előadás volt, és érdekes mód nem mindegyiken lehetett volna agile bullshit bingót játszani.
Az idei konferencián érezhető volt, hogy a fejlesztők között manapság divatos craftsmanship mozgalom kezd felnőni, és már nem csak az unalomig ismételgetett alapelvekben való vakbuzgó hit az általános. Az előadók jelentős része (köztük a két keynote speaker) hangsúlyozta, hogy bár az agilis módszertanok alapvetően jók és működnek, a vakon való követésük csak ritkán vezet jóra, ehelyett érdemes lenne újra az informatika tudomány vívmányaira is támaszkodni.
Több előadásban propagálták a funkcionális nyelveket (volt például egy nagyon érdekes előadás a kategória elmélet funkcionális nyelvekben való alkalmazásáról), és megismerhettem egy számomra eleddig ismeretlen módszert, a generatív tesztelést, ami formálisabb helyességellenőrzést tesz lehetővé, mint pl. a TDD.
Nagyon jó konferencia volt, és örülök, hogy a mozgalom nem a fanatikus agile-papság létrejötte (Uncle Bob Martin pápával az élen) felé tendál. A szoftvertechnológia még mindig egy fiatal ipar- és tudományág, nagyon kíváncsi vagyok, hogy merre fog haladni. Egyelőre nekem úgy tűnik, jó irányba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése