2011. július 10., vasárnap

Free Culture Movement

Nemrég ráakadtam egy weboldalra, a Free Culture Forum-ra . Bár még régebben, amikor valamilyen "szociális konzultáció" okán felkerült a hackerspace levlistájára, átnéztem a kiáltványukat, csak most olvastam utána jobban a dolognak. Úgy tűnik, hogy egy (kvázi) új fogalom jön be a köztudatba, a szabad kultúra fogalma. Ez a fogalom azért nem új, mert régen eleve így működött a kultúra (az underground kultúra még ma is így működik), de azért új mégis, mert a digitális forradalom lehetővé tette az alkotások és információk minden eddiginél hatékonyabb megosztását.
És ez itt a kulcsszó: megosztás. A free culture mozgalom azt túzte ki a zászlajára, hogy a művészeti alkotások és tudományos kutatások eredményei mindenki számára könnyen elérhetőek legyenek, ez ugyanis az elosztott, fenntartható fejlődés és innováció feltétele. Bár az előbbi mondatom olyan, mintha egy bullshit generátorból másoltam volna ki, a szabad kultúra mozgalomnak, úgy tűnik, megvannak az eszközei arra, hogy tényleges eredményt érjenek el.
És ami a legfőbb pikantériája a dolognak, hogy alapnak, követendő példának a szabad szoftver mozgalmat tekintik. Ezt hozzák föl bizonyítéknak arra, hogy a közösség igenis képes jó minőséget produkálni, sőt, hogy a pénzemberek is megnyugodjanak, még bizniszt is lehet csinálni belőle. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy bár ezért a sikerért a nyílt forráskód mozgalom is rengeteget tett, a szabad szoftver filozófiai háttere nélkül aligha lehetne ezeket a nézeteket más területeken alapként felhasználni (persze jegyezzük meg, hogy a szabad szoftver mozgalom filozófiája is más eszméket vett alapul).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése